Bestellingen die je vandaag (woensdag) plaatst zijn OP TIJD voor carnaval. OP = OP! Alaaf, Team Feestkleding 365 Bestellingen die je vandaag (woensdag) plaatst zijn OP TIJD voor carnaval.

★ Populaire categorieën van A tot Z
Menu
★ Populaire categorieën van A tot Z

Carnavalsonderzoek 2020

Voor vragen over dit onderzoek (of over ons onderzoek uit 2019) kunt u contact opnemen met: jose@feestkleding365.nl of 06 5395 2422.

 


 

Carnavalshits gaan vooral over feesten, bier en la-la-la

Carnaval draait vooral om feesten en ongegeneerd dansen op (vaak) discutabele muziek. Maar waar gaat die muziek eigenlijk over? Dat vroegen wij ons ook af. Daarom analyseerden we de songteksten van ruim 700 traditionele én moderne carnavalshits.

De teksten die tijdens carnaval uit de speakers schallen gaan voornamelijk over feesten en drinken. Dat er weinig behoefte is aan inspirerende of diepgaande teksten, blijkt wel uit het derde populairste thema: vrolijk meelallen! Eén op de zeven carnavalshits bevat namelijk enige vorm van la la la lala laaa.

 

Dubbelzinnige teksten

Niet zelden zijn de teksten van carnavalshits behoorlijk dubbelzinnig. Hoewel de commotie rond ‘hits’ als “Effe Trekken” anders doet vermoeden, is dit niet iets van de laatste tijd. De dubbelzinnige klassieker “De liefde van de man gaat door de maag” van Ria Valk is immers alweer bijna 50 jaar oud.

Echt expliciet wordt het bijna nooit, want slechts 4% van de onderzochte songteksten gaat over seks, of over de daar meestal bij gebruikte lichaamsdelen. Enkel roken is minder sexy dan vulgariteiten; in slechts 2% van de hits zingt men over roken.

 

Gemiddelde carnavalshit

Met de meest voorkomende woorden uit de songteksten, heeft Feestkleding365 de inhoud van de ‘gemiddelde carnavalshit’ kunnen samenstellen:

 

Favoriete muziek

Eerder vroeg Feestkleding365 ruim 2.300 carnavalsvierders naar hun favoriete muziek. De resultaten doen ons carnavalshart sneller kloppen: 86% van de respondenten wil tijdens carnaval vooral carnavalsmuziek, en geen elektronische dance of Top 40.

 

 

Limburgers dol op carnavalsmuziek in dialect

Het meest opvallende verschil in muziekvoorkeur doet zich voor tussen Brabant en Limburg. In Limburg verkiest maar liefst 83% de muziek in dialect, terwijl deze in Brabant vrij impopulair is (slechts 17% geeft de voorkeur aan dialect). Zelfs import-carnavallers van boven de rivieren zijn enthousiaster over muziek in dialect dan Brabanders.


 

Carnavalskleding-trends 2020

Nu hét volksfeest van het jaar weer voor de deur staat, gaat carnavalvierend Nederland weer op zoek naar die ene te gekke outfit. Bij voorkeur een uniek kostuum, want je wilt er in de polonaise immers niet hetzelfde bij lopen als de rest... Welke kostuums zijn helemaal hot dit jaar? En bestaan er regionale voorkeuren? Feestkleding365 zocht het voor je uit op basis van zoekopdrachten en verkoopstatistieken.

 

Retro & Netflixoutfits

De jaren ‘20, ‘70 en ‘90 zijn weer helemaal hot, want retro-outfits zijn dit jaar het meest in trek. Hippie-outfits, maar ook fluorescerende trainingspakken uit de jaren ‘80 en ‘90 zijn niet aan te slepen.

Verder kun je aan sommige carnavalsoptochten ook aflezen welke Netflix-series populair zijn. Waar vorig jaar vele honderden Casa de Papel-criminelen aan de toog stonden, zijn dit jaar de kostuums uit de roaring twenties-serie Peaky Blinders opvallend populair. Retro én Netflix dus!

 

 

Man gaat vaker als boef, vrouw als politieagente

Ook de ‘traditionele’ carnavalskostuums blijven populair. Maar bij de analyse viel het ons op dat de carnavalvierende man relatief vaak als boef verkleed gaat, terwijl een politie-outfit juist vaak door vrouwen gedragen wordt. Laat de man zich tijdens carnaval stiekem graag in de boeien slaan?!

Verder gaan vrouwen relatief vaak verkleed als hippie of clown, terwijl mannen vaker in een jaren ‘80-outfit of 1001-nachtkostuum rondlopen.

 

 

Regionale verschillen

Het carnaval in Limburg verschilt nogal van het carnavalsfeest dat men doorgaans in Noord-Brabant viert, en dat is ook te zien aan de pekskes die per regio (relatief gezien) populair zijn.

 

 

Mondkapjes tijdens carnaval

Ten opzichte van vorig jaar zijn verpleegster- en chirurgenoutfits mét mondkapje dit jaar ruim tweemaal zo vaak verkocht. De exemplaren zonder mondkapje zijn juist minder populair (daling van 67%) dan in 2019, dus het lijkt het de carnavalgangers vooral om het mondkapje te doen. Mogelijk houdt dit verband met de actualiteit rondom het coronavirus.