Menu

Zwarte Pieten Pakken

De Zwarte Piet discussie woedt al jaren. Hoewel ook wij moe worden van de discussie wilden wij voor eens en voor altijd weten hoe het zit.

Daarom hebben we via Facebook de vraag uitgezet of we Zwarte Piet moeten blijven aanbieden, of dat we het kostuum uit het assortiment moeten nemen. Dat heeft veel losgemaakt, meer dan 5.000 mensen stemden:
- 81,4% Blijf Zwarte Piet aanbieden
- 18,6% Neem Zwarte Piet uit het assortiment (*)

Bijna 1 op de 5 mensen zou Zwarte Piet het liefst uit ons assortiment zien verdwijnen. Wij vinden dat veel. Bij veel geplaatste pro-Piet comments voelen wij ons verre van thuis; ze zijn vuig en soms zelfs racistisch.

Het moet toch een leuk kinderfeest zijn? Het mag toch geen feest van ruziemaken en kwetsen worden? Onze kinderen lijkt het in ieder geval niet uit te maken welke kleur Piet heeft: voor hen is het een feest van vrolijkheid, spanning en cadeautjes.

Laten we daar als volwassenen in meegaan en van Sinterklaas geen platform maken voor discussie over de multiculturele samenleving.

Daarom heeft Zwarte Piet per vandaag bij ons zijn kleur verloren en is zijn gezicht op onze website vervangen door een Smiley. Die betekent in ieder geval maar één ding: vrolijkheid.

Ook hebben wij besloten om de gehele opbrengst van onze Zwarte Piet kostuum verkoop over 2017 en toekomstige jaren te doneren aan KiKa: dáár hebben kinderen wat aan!

En jullie mogen uiteraard ook jullie eigen draai geven aan (Zwarte) Piet. Maar hou het gezellig en vraag je af of karikatuurachtige raciale kenmerken echt nodig zijn.

(*) In de 4 grote steden is men opvallend anti Zwarte Piet, waarbij vooral Den Haag opvallend tegen Zwarte Piet is. Inwoners van de traditionele carnavalsprovincies zijn opvallend pro Zwarte Piet. Zo ook Nederlanders die zich in het buitenland bevinden.

Meer informatie
Meer informatie
Meer informatie
Meer informatie
Meer informatie
Meer informatie
Meer informatie
Meer informatie
18 artikel(en)

18 artikel(en)

Niet kunnen vinden wat je zocht?Bekijk deze categorieën eens