Romeo en Julia

( William Shakespeare )

Op een ochtend heel lang geleden in het plaatsje Verona in Italië liep Benvolio door het stadje. Als hij een hoek omgaat ziet hij zijn neefje Romeo van zestien lopen. "Goedemorgen Romeo wat doe jij hier zo vroeg in de ochtend?". Romeo antwoordde "Ik ben verliefd Benvolio op de mooie Rosalinde, dus laat mij alleen met mijn gevoelens" Benvolio schrikt hiervan en snapt waarom Romeo alleen gelaten wilt worden. Rosalinde is van de familie Capulets en die zijn aartsvijanden van de Montecchi en Romeo is een Montecchi.

Benvolio vind het zielig voor Romeo en weet wel iets om hem te helpen. "Ik ga vanavond naar een gemaskerd bal wat gegeven wordt door de Capulets en daar zal Rosalinde ook wel zijn, Als wij een masker opdoen herkent niemand ons maar kan je wel bij Rosalinde komen".

De zaal was mooi versierd. Romeo had het masker van een pelgrim op en een zware lange mantel. Onherkenbaar dus. Toen Romeo met Benvolio aan het praten was, hoorde Tybalt de broer van Rosalinde dat het Romeo Montecchi was. Hij trok het masker van Romeo af en wilde vechten met hem. De vader, Graaf Capulet, hield hen tegen. "Volgens de nieuwe wet word je zelf ter dood veroordeeld als je van iemand van de andere groep dood maakt" zei Graaf Capulet.

Ga hier naar de winkel van Romeo en Julia


Romeo mocht op het feest blijven, maar alleen als hij zijn masker op hield.
Plotseling zag Romeo een opvallend meisje staan. Ze heette Julia en Romeo had nog nooit zo een mooi meisje gezien en was meteen Rosalinde vergeten. Romeo ging met Julia dansen en ze werden verliefd. Toen vertelde Julia dat zij de dochter was van Graaf Capulet was, Romeo families aartsvijand dus. Haar ouders wilden dat Julia zou gaan trouwen met Graaf Paris. Romeo kon dit niet aanhoren en verliet de zaal met een sip gezicht.

Hij bleef nog een beetje rondhangen in de schaduw van de bomen rond het huis van de Capulets. Toen zag hij Julia op het balkon staan. Tegen de sterren vertelde zij hoe geweldig zij Romeo vond. Romeo kwam tevoorschijn en zachtjes riep hij naar Julia, Zij zag hem staan en zij vertelde elkaar hoe erg zij van elkaar hielden.Romeo moest en zou een zoen krijgen van zijn grote liefde en via de klimop langs de muur klom hij naar het balkon en ze gaven elkaar een heerlijk lange zoen.
De volgende ochtend vroeg Romeo aan broeder Lorenzo of hij hem en Julia wilde trouwen. Lorenzo wilde dat doen. Als ze trouwen staat niets hun niets meer in de weg. Romeo en Julia ontmoeten elkaar toen op een geheime plek in het bos en Broeder Lorenzo trouwde Romeo en Julia.

Romeo liep gelukkig weg en kwam z'n vrienden tegen. Zij vertelde Romeo dat Tybalt om drie uur met Romeo wilde vechten omdat Romeo op het gemaskerd bal was geweest zonder uitnodiging.
Romeo ging naar de afgesproken plek maar hij wou niet vechten. Tybalt was natuurlijk ook familie van Julia . Tybalt wilde en begon Romeo en zijn vrienden uit te dagen. Tybalt duwde Romeo en toen sprong Mercutio (een vriend van Romeo) tussenbeide net toen Tybalt Romeo met een mes wilde neersteken. Romeo ving Mercutio op en hij stierf in de armen van Romeo. Romeo werd woest en viel Tybalt aan. Tybalt had nog steeds het mes in handen. Romeo en Tybalt rolden over de grond en ineens slaakte Tybalt een kreet. Romeo stond op en nu had hij het bebloede mes in zijn hand. Tybalt lag op de grond en hij was ook dood.
Romeo werd niet veroordeeld tot de dood, omdat hij het deed uit woeden, omdat Tybalt, Mercutio had vermoord. Romeo werd wel voor altijd uit de stad verbannen.


Die avond ging Romeo stiekem naar Julia. Ze gingen samen naar bed….
Romeo wist niet wat hij moest doen: weggaan en blijven leven of hier blijven en sterven.
Julia kon het niet aanzien als haar geliefde moest sterven en zei dat hij maar weg moest gaan.
's Ochtends kreeg ze van haar ouders te horen dat ze donderdag met graaf Paris moest trouwen. Julia werd woest en zei dat ze nog liever op straat zou gaan wonen. Haar vader werd woedend. Hij zei als ze niet met hem gaat trouwen dan moest Julia ook maar op straat gaan wonen.

Julia trok haar mantel aan en ging naar broeder Lorenzo. Ze vroeg hem om raad. Broeder Lorenzo maakte een drankje en dan zou Julia tweeënveertig uur dood lijken. Als ze dan dood lijkt, gooien haar ouders haar in het familiegraf en als ze dan weer wakker wordt kan ze samen met Romeo een nieuw leven beginnen buiten de stad.

Julia nam het drankje en haar ouders dachten dat zij ook echt dood was en brachten haar naar de grafkelder van de Capulets
Romeo kreeg een briefje van een vriend van hem waar op stond dat Julia dood was. Hij wist niet dat het om schijndood ging. Hij wilde ook niet meer leven als zijn geliefde dood was en ging naar de apotheek en haalde een gif. Zo kon hij ook dood kon gaan en voor altijd bij Julia kan zijn. Hij ging naar het familiegraf waar Julia lag, hij dronk het gif en stierf. Een paar seconden later werd Julia wakker en zag Romeo dood liggen. Ze kuste Romeo en stierf van het gif dat nog aan zijn lippen zat.

EINDE

Ga hier naar de winkel van Romeo en Julia