hans-christiaan-andersen-sprookjes
Sprookjes van Hans Christiaan Andersen

Hans Christian Andersen (Odense, 2 april 1805 - Kopenhagen, 4 augustus 1875) was een Deens schrijver en dichter, het bekendst om zijn sprookjes. In eigen land wordt hij gewoonlijk bij zijn voorletters H.C. Andersen genoemd (Deense uitspraak: ho cee) Hans Christian Andersen werd geboren en groeide op in Odense, in grootte de derde stad van Denemarken. Zijn vader was schoenmaker en overleed toen Hans Christian 11 jaar oud was. Andersen stond bekend als een verlegen en stil persoon, niet goed in de omgang met anderen. Daarom wordt gezegd dat het lelijke eendje een autobiografisch sprookje is; hierin wordt een lelijk eendje een mooie zwaan, zo ook in het echte leven van Andersen: de 'zwakkeling' wordt een beroemd schrijver. In het voorjaar van 1872 viel Andersen uit zijn woning en raakte ernstig gewond. Hij herstelde niet meer volledig maar leefde nog tot 4 augustus 1875.(bron wikipedia)

De nieuwe kleren van de Keizer
Heel lang geleden leefde er een keizer die zo gek was op nieuwe kleren dat hij al zijn geld aan kleding uit gaf. Zijn enige ambitie was het om de mooiste kleding te hebben van het hele land.
lees verder...

 

Het lelijke eendje
Lang geleden woonde een familie eend op de boerderij, en Moeder Eend was aan het broeden op een paar nieuwe eieren. Op een mooi ochtend waren de eieren uitgebroed en er sprongen zes vrolijke eendjes uit. Maar een ei was groter dan de rest, en het duurde lang voordat deze uitkwam. lees verder...

Het meisje met de zwavelstokjes
Het was afschuwelijk koud, het sneeuwde en het begon donker te worden. Het was ook de laatste avond van het jaar, oudejaarsavond. In die kou en in dat donker liep er op straat een arm, klein meisje, zonder muts en op blote voeten.
Lees verder ...

De prinses op de erwt
Er was eens een prins die zo graag een prinses wilde hebben, maar het moest een echte prinses zijn. Hij reisde de hele wereld rond om er één te vinden, maar overal kwam er iets tussen. Prinsessen waren er genoeg, maar of het échte prinsessen waren...
Lees verder...