Tommy Grimes

Engels Sprookjes over een stout jongetje die de straat niet uit mocht

TOMMY GRIMES was soms een goede, en soms een stoute jongen, en als hij een stoute jongen was, dan was hij een zeer stoute jongen. Op een dag zei zijn moeder tegen hem: "Tommy, wees een brave jongen, en ga niet de straat uit zonder dat ik erbij ben anders zal Meneer Miacca je vangen". Maar Tommy had er genoeg van dat hij nooit de straat uit mocht en ging toch. Tommy was nog maar net de hoek om of Meneer Miacca ving hem al, stopte hem in een zak en nam hem mee naar huis

Toen Meneer Miacca thuis kwam met Tommy in de zak, haalde hij hem eruit en bekeek hem eens goed. "Je bent nogal taai, " zei hij, "maar je bent alles wat ik heb voor het avondeten en je zal niet slecht smaken." "Ik moet je alleen nog kruiden anders ben je zo bitter om op te eten" Meneer Miacca riep toen zijn vrouw: "Sally! kom eens hier!"

Mevrouw Miacca kwam de kamer binnen en vroug: "Wat is er schat?"

"Hier is een kleine jongen voor het avondeten," zei Meneer Miacca, "en ik ben vergeten kruiden te halen. Let jij op dat hij niet wegloopt, dan ga ik wat kruiden halen."

"Goed, mijn liefde," zegt mevrouw Miacca, en hij ging op weg.

Toen Meneer Miacca weg was vroeg Tommy aan Mevrouw Miacca: "Eet Meneer Miacca altijd kleine jongentjes voor het avondeten?"

"Meestal wel, mijn beste," zei mevrouw Miacca, "als kleine jongentjes stout genoeg zijn en hem in de weg zitten."

"En eten jullie niks anders dan jongentjes-vlees? Bijvoorbeeld pudding?"vroeg Tommy.

"Oh, ik hou erg van pudding ," zei mevrouw Miacca. "Maar het is niet vaak dat ik ergens vandaan pudding kan krijgen."

"Dat komt mooi uit want mijn moeder is nu pudding aan hetmaken," zegt Tommy Grimes, "en ik weet zeker dat ze u wel wat wilt geven als ik haar ga vragen. Zal ik snel naar huis rennen en wat halen voor u? '

"Nou, dat is een goed idee jongentje," zei mevrouw Miacca, "alleen niet te lang wegblijven en zorg dat je terug bent voor het avondeten."

Tommy rende hard naar huis en beloofde zichzelf altijd goed te zijn en nooit meer de straat uit te gaan. Maar Tommy kon de beloofte aan zichtzelf niet houden en na een tijdje heel braaf te zijn geweest ging gij toch ook weer stoute dingen doen. Op een dag ging hij toch weer de straat uit en hij was nog maar net de hoek om of weer werd hij gevangen door Meneer Miacca die hem weer in een zak stopte en mee naar huis nam.

Toen Meneer Miacca thuis kwam en Tommy uit de zak haalde herkende hij hem. "Ach jij bent dat stoute jongetje die mijn vrouw in het ooitje nam en toen wegrende." "Wij hebben die dag niks kunnen eten omdat jij was weggerent." zei Meneer Miacca. "Maar dat gaat nu niet meer gebeuren. Ik ga zelf je zelf gaan bewaken." Tommy moest onder de bank gaan liggen van hem en Meneer Miacca ging er zelf op zitten zodat hij niet weg kon en ondertussen kon hij het water koken waar hij Tommy in wilde gaan gooien om te bereiden.

De arme Tommy Grimes moest onder de bank kruipen en Meneer Miacca ging erop zitten en wachtte tot het water in de ketel kookte. En zo wachtte zij, en wachtte zij maar het water wilde maar niet koken. Tenslotte was Meneer Miacca het wachten zat en zei: " He, jij onder de bank, ik ben het wachten zat maar ik wil ervoor zorgen dat jij niet meer kan ontsnappen. Steek je been vanonder de bank uit"

Vanonder de bank stak Tommy iets naar buiten waarvan Meneer Miacca dacht dat het zijn been was en hakte hem met een bijl af en gooide het in de pot.

Plotseling roept hij: "Sally, mijn beste, Sally" maar niemand antwoordde. Dus ging hij naar de volgende kamer om te kijken waar mevrouw Miacca was, en terwijl hij daar was, kroop Tommy onder de bank vandaan en rende hard de deur uit. Met nog gewoon alle twee zijn benen want het was geen been wat hij had uitgestoken maar een houten poot van de bank waar hij onder had gelegen

Tommy Grimes rende zo hard als zijn benen konden naar huis, en hij ging nooit meer alleen de straat uit, totdat hij zelf oud genoeg was om alleen te gaan.

EINDE